Paardenhouderij bij ons

De paarden staan bij ons aan huis, hierdoor is er constant toezicht. Onze insteek is om de paarden zo veel mogelijk zichzelf te laten zijn. S'nachts staan de paarden wel ieder in hun eigen stal. Overdag gaan ze naar buiten. De merries en ruinen staan gezamelijk, de hengsten hebben ieder een eigen plek. Wel staan ze allemaal tegelijk buiten om ze zo sociaal mogelijk te houden. Ook gaan de hengsten onder toezicht van ons, samen met een ruin in de paddock.

Ook met de training van de paarden houden we veel rekening met het paard zelf. We letten op wat ze aankunnen, maar ook wat ze leuk vinden en houden het afwisselend.

We rijden volgens de klassieke basisprincipes.
In de klassieke dressuur wordt heel veel rekening gehouden met het paard. Een paard wordt niet overvraagd en komt er teveel spanning, gaan we een stapje terug. Ook wordt er naar het exterieur gekeken om daar de tainingsmethode op aan te passen. Het gaat erom dat de paarden met veel eigenbalans lopen en heel licht op de hulpen te rijden zijn, 2 dingen die elkaar volledig beinvloeden.
Het allerbelangrijkste om dit te behalen is de houding en zit van de ruiter ten opzichte van het paard. Hier wordt dus zeer veel aandacht aan besteed.

Oefeningen en figuren worden niet gereden omdat een paard dat nu eenmaal moet kunnen, maar om het paard te verbeteren en te corrigeren. Het hangt dus af van het moment waar men mee bezig gaat. En zo leert het paard spelenderwijs toch de oefeningen. Natuurlijk eenmaal bevestigd worden de oefeningen ook wel op commando gevraagd.

Naast dressuur wordt ook Doma vaquera ( Spaanse veedrijversstijl) en working equitation (Zuid-Europese werkrijstijl)gereden. Rijstijlen waar de Spaanse paarden bij uitstek geschikt voor zijn en die goed te combineren zijn met de klassieke dressuur.

Enkele filmpjes;

Bobby en Cyrina in hun eerste veedrijftraining; http://www.youtube.com/watch?v=avewyCbiAN8 en http://www.youtube.com/watch?v=06pr8GxwRN8&feature=related