De Kladruber
Bent u geÔnteresseerd in deze bijzondere en zeldzame, grote barokke paarden; wij hebben goede contacten in TsjechiŽ en kunnen u helpen uw droompaard te vinden. 
Zo hebben wij onder andere de Kladrubers van de Nederlandse bereden politie bemiddeld / geadviseerd.De Kladruber is een zelfzaam barok paardenras. Op dit moment zijn er nog slechts 1700 raszuivere dieren wereldwijd. Hij werd in TsjechiŽ en Slowakije als krachtig menpaard gefokt voor de koetsen van de vorsten tijdens ceremonies.
Om te fokken gebruikte men zoals bij alle barokke paarden, Spaanse paarden.

Het eerste stamboek verscheen in het begin van de 18de eeuw, toen de koninklijke stoeterij Kladrub 1000 paarden had, waarvan er enkele meer dan twee meter groot waren.

De Kladruber is een buitengewoon menpaard en op alle internationale mencoursen te vinden. Vaak maken ze zelfs deel uit van acht- of tienspannen. De dieren winnen echter ook als rijpaard steeds meer aan populariteit

De Kladruber is een sterk, groot en indrukwekkend paard. Hij is zeer verwant aan de Lipizzaner. Er was veel uitwisseling tussen de stoeterij van Lipica en die van Kladruby, waarvan de ene kleine paarden fokte ( de Lipizzaner) en de ander grote ( de Kladruber).

Het profiel is dikwijls zeer convex... een nalatenschap van zijn Spaanse voorouders welke in de Kladruber nog verder ontwikkeld is. Hij draagt de hals hoog, de schouders zijn krachtig en schuin. De romp is lang en buisvormig, de achterhand krachtig en rond. De ledematen zijn goed gevormd en droog. De Kladruber is er slechts in 2 kleuren namelijk schimmel en zwart waarvan de zwarte bijna uitgestorven waren. Deze 2 kleuren worden ook nog in 2 aparte lijnen gefokt.

De Kladruber beschikt over een evenwichtig temperament en veel lichaamskracht. Het is een ideaal menpaard door zijn grote uithoudingsvermogen. Ook de grootte maakt het paard indrukwekkend met een stokmaat van 1,65 - 1,75 meter valt hij in de top 10 grootste paardenrassen .